Web tasarım şirketleri tasarımlar yaparken bir çok ince detaya dikkat etmeli ve bu detaylar içerisinde boğulmamalı.
Sonuç odaklı ama fazlasıyla etkili web tasarım yapabilmek artık gereklilik haline geldi. Evet, müşterilerin istekleri bazen tasarımların yönünü değiştirebiliyor. Önemli olan web tasarımı yaparken müşterinize kesin çizgiler çizerek bu sınırlar içerisinde hareket edebilme imkanı sağlayıp; belirli standartların dışına neden çıkamayacağını net ifade edebilmek. Bunu başarırsanız, rakiplerinizden hep bir adım önde olursunuz.
Web Tasarım Yaparken Nelere Dikkat edilmeli?
Hiç bir kural taşın üzerine kazılı değil. Gelişen teknoloji ile beraber bir çok yeni tasarımlar ortaya çıkmakta ama unutulmaması gereken asıl mevzu sıklıkla göz ardı ediliyor. Google! Hep söyleriz, Google sitenizi seviyorsa herkes sever. Yaptığınız yada sizin için yapılan web tasarımının durumunu öğrenmek için aşağıdaki soruları kendinize sorun ve cevaplarının evet olduğundan kesinlikle emin olun.
1. Tasarım özgün mü?
Hadi ama hepimiz bir web sitesinin tasarımından “ilham alıyoruz”. Özellikle müşterilerimiz “onun sitesi gibi olsun”, “bu firmanın sitesi çok güzel; bunun gibi olsun ama farklı da olsun” diyor. Bu ortak bir problem ama yapılamaz da değil. Burada önemli nokta müşterinizin tam olarak nasıl bir site yapmak istediğini analiz edip, belirli standartların dışına çıkmayacak şekilde harmanlayabilmek.
2. Güncel Js-Html kütüphaneleri kullanıldı mı?
Böyle söyleyince yazılım bilginiz yoksa tam anlaşılmaması normal. Sitenizde animasyon ve görsellerin olduğu her yerde kullanılan kodların durumu da önemli. Çünkü güncel kütüphanelerden faydalanılarak yazılan kodlar bazen daha az yer kaplayacağı gibi bazen de sitenizin daha hızlı çalışmasına olanak sağlamakta.
3. Başlık Etiketlerine Dikkat Edilmiş mi?
Hepimiz harika renkler ve değişik fontlarda yazılara sahip siteler yapıp; başlıklarını şekilden şekile sokmak istiyoruz ama Google bunu sevmiyor. Daha önce de dediğimiz gibi: Google sizi sevmezse sitenizi de ne ilk sayfasında, ne de en üst sıralarda gösterir.
4. SEO kurallarına uyumlu mu?
Evet bu konu fazlasıyla derin, ayrıca bilinen 300’e yakın SEO kuralı var; bilinmeyen kurallar da cabası. Hal böyle olunca, arama motorlarında üst sıralara ya da en azından ilk sayfaya çıkmak için dikkat edilmesi gereken bir çok konu var. Zaten genel geçer kelimelerde “Ben SEO yu tamamen yapıyorum; sizi de birinci sıraya çıkartırım!” iddası olan biriyle karşılaşırsanız, koşarak uzaklaşın.
5. UX/UI uyumluluğu (Kullanım Kolaylığı) var mı?
Son zamanlarda bir çok yeni sitede buna dikkat ediliyor ama hala tam anlamıyla oturmuş değil. Özellikle ziyaretçilerinin girdiği sayfadan çıkmaması için elinden geleni yapan sitelerde mevcut. Bu konuyu şöyle örnekleyebiliriz: Web sitenizde bir pop-up var ve bu Pop-up’un (Açılır ileti) sağ üst kenarında olması gereken çarpı işareti sol tarafta; olması gereken yerde de reklam simgesi var. Dolayısıyla müşteriniz sağ tarafa tıklamaya alışık olduğu için kapatmak istediği ileti yerine başka bir sayfaya gidip reklam izliyor.
6. Analytics, Search Console kaydı, robot.txt ve sitemap.xml vb. Detaylar yapılmış mı?
Bu çok önemli bir madde çünkü, yukarıdaki tüm maddeleri yapıp bunları yapmadıysanız kendinize kocaman bir “0” verebilirsiniz. Siz güzel bir şarkıcı olsaydınız keşfedilmeyi beklemenizi anlayabilirdik ama SEO’nun sizi keşfetmesini beklemeyin, keşfetmesini sağlayın. Her şeyi en önde olmak için, en güzeli olmak için yapıp; sonra da bunu takip etmiyor, özellikle de web sitenizi geliştirmeye devam etmiyorsanız; uğraşmanın hiç bir gereği yok. Tüm bu bilgiler ışığında AydınWeb Yazılım web siteniz için neler yapması gerektiğini, yaptığı işlemlerde nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaştık. Umarım sizi bir nebze de olsa aydınlatabilmiş ve doğru seçimler yapmanıza öncü olabilmişizdir.