E-Ticaret nasıl yapılır? E-Ticaret sitesi kurmak için gerekenler? E-Ticaret Paketinizi belirlerken dikkat etmeniz gereken konular?
Müşterilerimizin bize en fazla sorduğu soru e-ticaret yapabilmem için bir firma kurmam gerekiyor mu? Firma kurarsam bunun maliyeti ne kadar olur? Ne kadar süre içerisinde firmamı kurabilirim? E-Ticaret sitemi kurarak ne zaman satışlara başlayabilirim? Şimdi sırasıyla bu soruları ve genel olarak aldığımız diğer soruları cevaplayalım.
E ticaret sitenizden satış yapabilmek için en azından bir şahıs firması kurmanız gerekiyor. Şahıs firması maksimum 2 gün içinde kuruluyor. Şahıs firması kurmanın maliyeti yaklaşık 400 TL civarındadır. Bu tutara firma kaşesinin hazırlanması ve fatura baskısı dahildir. Eğer bir firmada SGK'lı olarak çalışıyorsanız ve e-ticareti ek iş olarak yapacaksanız, bu durumda Bağ-kur ödemesi yapmanıza gerek kalmamaktadır. Eticaret sitenizin hazırlanması sürecinde firmanızın olmasına gerek bulunmuyor. Ama satışa başlamadan önce mutlaka en azından bir şahıs firması kurmuş olmanız gerekiyor.
Kuracağınız firmanın alacağınız alan adı ile isim benzerliği olması gerekiyor mu? Hayır gerek miyor? Eğer alan adınızın com.tr gibi TR şeklinde bitmesini istemiyorsanız, alan adınız ile şahıs firmanızın adı arasında bir bağlantı kurulmasına gerek yoktur.
Alan adımı kim alacak? Sizin belirleyeceğiniz alan adını sizin yerinize biz alıyoruz ve tüm hakları size ait oluyor. Alan adları genellikle 1 yıllığına alınmaktadır. Bir yıllık süre dolmadan önce sizin onayınızı alarak alan adınızın süresini bir yıl daha uzatıyoruz. İsterseniz 10 yıla kadar bir defada uzatım da yapabiliriz.
E-Ticaret sitemi kim yayınlayacak? E Ticaret Sitenizi kendi sunucularınızda barındırabilirsiniz.
E-Ticaret sitemi istediğim zaman kapatabilir miyim ve istediğim zaman tekrar yayına alabilir miyim? Evet eticaret sitenizi dilediğiniz zaman kapatabilir, durdurabilirsiniz ve yine istediğiniz zaman yayına alıp satışlarınıza devam edebilirsiniz.
E-Ticaret sitesi yaptırdıktan sonra yıllık kira ödemesi yapacak mıyım? Hayır. Firmamız kampanya kapsamında kira bedeli almamaktadır.
Yeni bir firma olduğum için bankalar SANAL POS vermiyorlar? Evet bankaların sanal pos bağlarken bazı kuralları bulunuyor. Elinizde stoğununuz olması, yeni kurulmamış olmanız vs. gibi. AncakAydın Web Yazılım'ın yaptığı anlaşmalar çerçevesinde siz bankaya gitmeden 6 bankanın kredi kartı ile entegrasyonu biz yapıyoruz. Bu kredi kartları; Bonus, (Garanti, İng, Şekerbank, Teb vs. bonus kart kullanmaktadır.), World, Maximum, Axcess, Paraf, Cardfinans. Bu 6 kredi kartı piyasadaki kredi kartı hacminin yaklaşık %95'ini kapsamaktadır. Müşterileriniz bu kredi kartlarını kullanarak sitenizden 9 taksite kadar alışveriş yapabilmektedir. Taksit sayısını dilerseniz azaltabilirsiniz. Ortaya çıkacak vade farkını ürünün fiyatına ekleyebilir veya siz üstlenebilirsiniz. Bunu sistemlerimiz üzerinden kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
E-Ticarete nasıl başlanacağı konusunda genel bilgileri verdikten sonra E-Ticaret Paketleri ifadesinin anlamını sizlerle paylaşmak isteriz. Sektörde e-ticaret yapmak isteyen kişilerden bir e-ticaret paketi seçmeleri istenmektedir. E-Ticaret Paketi ifadesi aslında ihtiyaçlara göre düzenlenmiş e-ticaret özelliklerinin bir araya getirilmesini ifade etmektedir. Eğer e-ticarete yeni başlayacaksanız çok kapsamlı bir paketi tercih etmeyip, bütçenize uygun daha düşük özelliklere sahip bir paketi tercih edebilirsiniz. Biz Aydın Web Yazılım olarak müşterilerimize hepsi bir arada e-ticaret paketi sunmaktayız. Firmamızın hazırlamış olduğu e ticaret paketlerini ve teknik özelliklerini incelemek için bu linki tıklayabilirsiniz. Bu süreçte, ilave bilgiye ihtiyacınız olması durumunda e ticaret danışmanlarımıza sitemizin sağ alt tarafında bulunan Canlı Destek sisteminden veya 0 (282) 606 0 542 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Size uygun e-ticaret paketi seçtikten sonra bu defa sektörünüze uygun bir tasarım seçmelisiniz. Tasarım seçerken hazırlamış olduğuz bazı tasarımlar size fikir verebilir.
Pek çok müşteri adayımızdan hemen hemen her gün defalarca bu soruyu duyuyoruz. yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Aslında e-ticaretin normal ticaretten tek farkı müşterinizle sanal ortamda buluşuyor olmanızdır. Bunun dışındaki tüm faktörler, müşteri talepleri, müşteri beklentisi, müşterinin ihtiyaçlarının karşılanması, müşteri memnuniyetinin sağlanması, müşteri portföyünün oluşturulması, bu müşterilerle düzenli olarak diyalog kurularak ilişkilerinizin sıcak tutulması ve sizin sürekli müşteriniz olmasının sağlanması gibi faktörler gerçek ortamdaki, yani yerel bir mağaza açtığınızdaki faktörlerle aynıdır. Bu nedenle, e-ticaret yaparken sayfanızı ziyaret eden kullanıcıları, yoldan geçen ve bir defaya mahsus olarak dükkanınıza giren müşteriler olarak değil, ilk defa dükkanınıza gelen ve bundan sonraki süreçlerde sürekli müşteriniz olma potansiyeli bulunan müşteriler olarak değerlendirmelisiniz. Dükkanınıza ilk defa gelen müşterinizle nasıl ilgileniyorsanız, e-ticaret sitenize gelen müşterinize de aynı ilgi ve alakayı göstermelisiniz.
Dükkanınıza ilk defa gelen bir müşteriniz nasıl ki dükkanınızın tasarımı, içerisindeki ürünleri, ürünlerin nasıl dizayn edildiği, fiyatları, kalitesi ve sizin kendisine yaklaşımına bakıyorsa, e-ticaret sitesine giren bir müşteri de aynı şeylere bakıyor aslında. İlave olarak e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak için güven duyması gerekiyor.
E-Ticaret yazılımı kalitesinin önemi
Diğer çok önemli konu ise e-ticaret sitenize giren ziyaretçilerin hızlı ve sorunsuz çalışan bir yazılımıyla alışveriş yapması. Bildiğiniz üzere günümüzde bir ziyaretçi ortalama en fazla 3 ila 5 saniye arasında bir e-ticaret sitesinin açılmasını bekliyor. Eğer bu süre içerisinde e-ticaret siteniz açılmaz ise o müşteriyi ve yaptığınız reklam harcamalarını maalesef unutun. Aynı müşteriye tekrar reklamınızı göstermeyi başarsanız bile bir sonraki seferde reklamınızı gördüğünde tıklamayacaktır bile. Ve bu nedenle potansiyel bir müşterinizi kaçırmış olacaksınız. Bu nedenle, kullanmış olduğunuz e-ticaret yazılımının çok hızlı açılması, sorunsuz çalışması, hata mesajı oluşturmaması, kargo entegrasyonu, banka entegrasyonu, sanal pos entegrasyonu vs. süreçlerinin hatasız çalışması gerekmektedir. Site üzerinden yapılan üyelikler, başvurular, alışverişler ve diğer konular hakkında size otomatik olarak e-mail gelmesi ve hızlı alacağınız aksiyonlar ile sitenizdeki satışlarınızı artırabilirsiniz. Sanal ortamın hızına, e ticaret sitenizin hızına hizmetinizle de yetişmek durumundasınız.
Alacağınız ve vereceğiniz hizmetin devamlılığı
Müşterilerinizle uzun soluklu bir ticari ilişki kurmak için uzun soluklu çalışabileceğiniz, doğru e-ticaret yazılım firmasını seçmenizi öneririz. Maalesef sektörde bulunan pek çok şahıs firması, kısa süre hizmet verip sonrasında ortadan kaybolmaktadır. Bu durumda belli bir süre e-ticaret siteniz açık kalır, e-mailleriniz çalışır ama herhangi bir sorun yaşarsanız veya sunucu kaynaklı bir sıkıntı yaşarsanız, bütün e-ticaret projeniz, yıllarca yaptığınız harcamalar ve verilen emekler boşa gidecektir. Bu nedenle, e ticaret hizmeti aldığınız firmayı çok iyi araştırmanız, referanslarına bakmanız ve belki de referansları arasında yer alan müşterileri arayarak kendilerine çalışmak istediğiniz firmayı sormanız yerinde olacaktır.
Eğer e-ticaret sitesi yaparak ürünlerinizi online satış platformunda satmak istiyorsanız, yukarıda özetlemeye çalıştığımız tüm müşteri beklentilerin karşılamak durumundasınız. Evet bu süreci, daha önce bu işle ilgili bir deneyiminiz yoksa tek başınıza, tamamını hatasız bir şekilde yapmanız pek mümkün değil biliyoruz. Biz Aydın Web Yazılım olarak size hem e-ticaret sitenizin en şık şekilde hazırlanması sürecinde, hem de sonrasındaki süreçte danışmanlık hizmeti vererek bu yolculuğa daha huzurlu ve güvenli çıkmanız için elimizden gelen desteği her zaman vermeye hazırız.
E-Ticaret sitesi İçin olan evraklar nelerdir?
E-Ticaret Sitenize Sanal POS Entegrasyonu yapabilmemiz için aşağıdaki belgeler gerekmektedir;
1. Vergi Levhası,
2. Kimlik Fotokopisi,
3. Alışveriş Tutarının Geçeceği Banka Hesap Numarası,
4. Sanal Pos Sözleşmesi
Neden E-Ticaret Yapmalıyım?
Dünya’da ve Türkiye’de E-ticaretin hacmi son yıllarda hızla artıyor… Ancak istatistiki araştırmalar Türkiye’nin e-ticaret konusunda Dünya ortalamasının daha çok gerisinde olduğunu ve gideceği daha çok yolu olduğunu gösteriyor.
2015 yılında Türkiye’de gerçekleştirilmiş olan e-ticaret hacmi, Türkiye’deki toplam perakende satışın % 2’sini oluşturmaktadır. (2014 yılında ise bu oran %1.6 idi) Bu oranı diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda örneğin, İngiltere’de %12.6, Fransa’da %6.8, İtalya’da %2.6, ABD’de %9.2, Çin’de %9.7, Brezilya’da %4.1, Hindistan’da %1.9’dır.
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)’ın hazırlamış olduğu “Türkiye E-ticaret 2015 Pazar Büyüklüğü” raporuna göre Türkiye’de 2015 yılında e-ticaret pazarının hacminin 2014 yılına oranla yüzde 31 oranında arttığı belirtilmiştir. 2014 yılında e-ticaret hacmi 18,9 milyar TL’den iken, 2015 yılında 24,7 milyar TL’ye yükseldiği ifade edilmiştir.
Aynı raporda 2013 yılındaki toplam e-ticaret hacminin ise 14 milyar TL olduğu ifade edilmektedir. Dolayısıyla 2014 yılında Türkiye’deki toplam e-ticaret hacmi 2013 yılına göre %35 oranında artmıştır. Oran olarak 2015 yılında daha az oranda bir artış olduğu görülmekle birlikte, hacim olarak baktığımızda, 2015 yılında, 2014 yılına göre e-ticaret hacminin artış miktarı 5.8 milyar TL’dir. 2014 ile 2013 yılının farkı ise 4.9 milyar TL’dir.
Gelişmiş ülkelerdeki e-ticaret hacmi ortalaması %7.1 iken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran %5.1’dir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”na göre; bilgisayar ve internet kullanım oranları 2016 yılı Nisan ayında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 54,9 ve yüzde 61,2 olduğu belirtilmiştir.
İnternet kullanımının her yıl artması, 4,5G’ye geçiş, akıllı telefonların kullanımındaki artış ve Türkiye’deki e-ticaret hacminin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük olduğu göz önünde bulundurulduğunda e-ticaret sektöründe daha gidilecek çok yol olduğu görülmektedir.
İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin 2015 yılı Nisan ayı ile 2016 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde yüzde 60’ı giyim ve spor malzemesi, yüzde 29,7’si seyahat bileti, araç kiralama vb, yüzde 25,8’i ev eşyası (Mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb), yüzde 21’i elektronik araçlar (Cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı vb.), yüzde 19,8’i gıda maddeleri ile günlük gereksinimler (çiçek, kozmetik, tütün ve içeceklerin de dahil) satın almıştır.
Sektörün olumlu rakamsal büyümesi ile birlikte, nihai tüketiciye yansıyan ciddi oranda olumsuzluklar bulunmaktadır. İnternet üzerinden 2015 yılı Nisan ile 2016 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde satın alış ya da sipariş veren bireylerin yüzde 24,9’u sorun yaşamıştır. En çok karşılaşılan sorunlar yüzde 44,9 ile ‘teslimatın belirtilenden daha yavaş olması’ ve yüzde 42,1 ile ‘yanlış veya hasarlı ürün veya hizmetin teslim edilmesi’ olmuştur.
Aydın Web Yazılım olarak e-ticaret sektöründe yer alan ve yer almak isteyen siz değerli müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gerekli olan altyapı ve teknolojimizi sürekli güncellemekteyiz. Aydın Web Yazılım ailesi olarak firmanızın e-ticaret pazarında büyümesinin parçası olmaktan mutluluk duyacağız.